Olaszországban a jövőben a kifejezetten abortuszellenes csoportok képviselői is részt vehetnek a terhességmegszakításra jelentkező nők számára a beavatkozás előtt előírt tanácsadási folyamatban egy új jogszabály értelmében.
Az alsóház által már korábban jóváhagyott törvénymódosítást a szenátus kedden szavazta meg. A rendelkezés alapján minden olyan szervezet, amelynek "tapasztalata van az anyaság támogatása terén", bejárást kap azokba a központokba, ahol az abortuszt fontolgató nőknek konzultáción meg kell jelenniük. Így például a Pro Vita e Famiglia nevű csoport tagjai is lehetőséget kapnak arra, hogy felkeressék a nőket az egészségügyi intézményekben és a tanácsadó központokban, bár a szervezet kedden azt közölte, hogy nincsenek ilyen tervei.
Luigi Spagnoli ellenzéki képviselő azt mondta: "ha a tanácsadó központokat megszállják az abortuszellenes csoportok, az olyan, mintha az oltóközpontokba bejárást kapnának az oltásellenes aktivisták".
Olaszországban 1978 óta engedélyezett a művi terhességmegszakítás az első 12 hétben, illetve később is, ha a nő életét veszélyezteti a terhesség. Az abortuszhoz való hozzáférés azonban a gyakorlatban sokszor gondot okoz: lelkiismereti okokra hivatkozva ugyanis az egészségügyi dolgozók megtagadhatják a beavatkozás végrehajtását, és ezzel a lehetőséggel sokan élnek is, az országban praktizáló orvosok nagyjából fele, sőt egyes régiókban csaknem 90 százaléka.
Bár Giorgia Meloni kormányfő két évvel ezelőtt az "Isten, haza, család" szlogennel kampányolt, azt világossá tette, hogy nem változtatna az 1978-as szabályozáson, és szavai szerint csupán arról akar gondoskodni, hogy azt teljes egészében végrehajtsák. A jogszabály ugyanis előírja, hogy az abortuszra jelentkező nőket tájékoztatni kell az egyéb lehetséges alternatívákról is.
"Ahhoz, hogy garantáljuk a szabad választást, minden információt és lehetőséget be kell mutatni" - jelentette ki a miniszterelnök.
Giorgia Meloni mindig hangsúlyozta, bátorítja a nőket arra, hogy szüljenek, mert azzal meg lehetne fordítani a demográfiai válságot.
Olaszországban a születések aránya az egyik legalacsonyabb a világon, 15 éve folyamatosan csökken. A Meloni vezette konzervatív erők azért kampányolnak, hogy 2033-ban már legkevesebb 500 ezer gyerek szülessen, szakértők szerint ez lenne szükséges ahhoz, hogy a gazdaság ne omoljon össze az elöregedő társadalom súlya alatt.
A kormányzó Olasz Testvérek párt kezdeményezésére napirendre került törvénymódosítást a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos uniós újjáépítési alapokról szóló jogszabályhoz csatolva szavazták meg. A párt korábban arra is javaslatot tett, hogy tegyék kötelezővé az abortuszra jelentkező nőknek a magzat szívhangjának meghallgatását, de a tervezetből végül nem lett törvény.
(MTI)