Elfogadhatatlan károkkal járna a Rafah elleni izrali offenzíva - jelentette ki helyi idő szerint péntek este Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy Izrael egyelőre nem tett közzé tervet arról, miként szavatolná a civilek védelmét a művelet során.
"Ilyen jellegű terv hiányában nem tudunk támogatni ilyen széleskörű katonai akciót Rafah ellen, a károk ugyanis meghaladnák az elfogadható mértéket" - szögezte le Blinken a McCain Intézet arizonai fórumán.
A Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ mentén lévő Rafahban a háború előtt körülbelül 280 ezren éltek, de a harcok miatt az övezet többi részéből oda menekültekkel együtt már több mint 1,5 millióan zsúfolódnak össze a városban.
Blinken aláhúzta: a tűzszünet immár csak az övezetet ellenőrző Hamász terrorszervezeten múlik.
"Meglátjuk, beleegyeznek-e a fegyvernyugvásba és a túszok elengedésébe" - jelentette ki.
A tűzszünetről és az október elején Gázába hurcolt izraeli túszok elengedéséről zajló megbeszélések szombaton folytatódnak Egyiptomban.
Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy Izrael egyelőre semmiféle átfogó, a civilek védelmét garantáló tervet nem mutatott be Washingtonnak a tervezett művelettel kapcsolatban, bár, mint mondta, az offenzíváról többször egyeztettek, többek között Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is.
"Biztosítani akarjuk, hogy a megbeszélések folytatódjanak, mert nagyon fontos a palesztin életek, az ártatlan életek védelme" - szögezte le.
Mindeközben az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is aggodalmát fejezte ki az izraeli hadsereg esetleges rafahi szárazföldi művelete ellen, pénteki, az X-en közzétett üzenetében pedig "vérfürdőre" figyelmeztetett.
A WHO kiemelte, hogy az övezetben lévő 36 kórháznak csupán 33 százaléka működőképes, hozzátéve, hogy hiány van személyzetből és alapvető orvosi felszerelésből is.
(MTI)