Jelentősen csökkentette katonai jelenlétét Szíriában Irán - derült ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű brit székhelyű civilszervezet szerdai közléséből. A hírt a Hezbollah síita milíciához közel álló források is megerősítették az AFP francia hírügynökségnek.
Az OSDH szerint márciusban több iráni tanácsadó is elhagyta Szíriát, egy Izraelnek tulajdonított légitámadás-sorozat nyomán, továbbra is tudni azonban iráni katonai tanácsadókról az északi Aleppó és a keleti Deir-ez-Zór tartományban.
A Hezbollahhoz közel álló, magát megnevezni nem kívánó forrás azt közölte, az utóbbi hetekben végrehajtott átcsoportosítás keretében kivonták az iráni fegyvereseket Damaszkusz környékétől egészen a délkelet-szíriai Szuvejda és a vele szomszédos - és Izraellel határos - Deraa tartományig.
Mindazonáltal továbbra is állomásoznak iráni fegyveresek Irán damaszkuszi konzulátusa előtt, melyet április elsején izraeli légitámadás ért. A műveletre válaszul Irán drón- és rakétatámadást intézett Izrael ellen.
Az AFP helyszíni beszámolókra hivatkozva "kevésbé feltűnőnek" nevezte Irán damaszkuszi jelenlétét, hozzátéve, hogy több, az iráni fegyveresekhez köthető, damaszkuszi iroda bezárt, valamint eltűntek az iráni vezetők képei és a Teheránhoz köthető síita transzparensek is.
Irán többször hangsúlyozta, hogy csupán katonai tanácsadókat állomásoztat Szíriában, az OSDH adatai szerint azonban mintegy 3000 fegyveres, köztük irániak, valamint Iránnal szövetséges iraki, pakisztáni és afgán milíciák tagjai is aktívak az arab országban.
(MTI nyomán)