Nehéz eldönteni, hogy mennyiben volt Varga Judit, és mennyiben a hatalomgyár döntése, hogy a volt miniszternek Hajdú Péter műsorában kellett részletezni volt házassága történetét. Ez Varga nélkül nem történhetett volna meg, de mindenképpen benne volt a hatalomgyár döntése is – mondta Török Gábor politikai elemző szerda késő este a Partizán műsorában.
Zoom
Török szerint ez egy nagyon komoly áldozattal járó válasz Magyar Péter vádjaira, és ez arra utal, hogy a Fideszben súlyosnak látják a politikai helyzetet. Szerinte műfajilag a Varga-interjú egy Mónika Show volt.
Török Gábor szerint ma kilenc éve nem látott politikai válság van Magyarországon, a Fidesz pedig február másodika óta elvesztette a közbeszéd irányítását. A kezdeményezést viszont szerinte nem az ellenzék, hanem először a sajtó, később Magyar Péter szerezte meg. A Fidesz politikai válságából viszont emiatt az ellenzék semmit nem tudott profitálni.
Az aktuális messiás
Török Gábor szerint sok év után a Magyar Péter-ügy az első, amiről a kormánykritikus és a kormánypárti média is beszámol, és így a Fidesz szavazóihoz is eljut. Ez szerinte Magyar személyiségének és a témáinak is köszönhető. Egyrészt, mert a rendszer eltitkolt témái most nyilvánosságra kerültek. Másrészt, mert Magyar szerinte sok szavazónak jóval hitelesebb, mint az ellenzéki politikusok. Török szerint nagyon látszik a messiásvárás, az ellenzéki pártok az ellenzéki szavazók többsége előtt is teljesen hiteltelenek.
Török szerint ezt az mutatja, hogy Magyar semmi újdonságot nem mond az ellenzéki pártokhoz képest, a beszédeiben ugyanazokat az állításokat ismétli meg, amit ők is szoktak. Szerinte Magyar át tudott lépni ezen az ellenzéki pártokat érintő általános unalmon.
Török azt mondja: a régiónkban nagyon gyakoriak az ilyen messiásszerű figurák, akik egy emberként emelkednek fel egy-egy országban. Ilyen szerinte Babis volt cseh miniszterelnök, de ilyenek gyakran jelennek meg szerinte Szlovéniában és Bulgáriában is. Az viszont nem mindig látszik előre, hogy egy-egy ilyen messiásnak mennyi az élettartama, vagyis néhány hónapig tart-e a tündöklése, vagy tényleg potens kihívója lesz a kormánynak.
Török szerint a Fideszhez hasonló rendszereket az ellenzék általában nem tudja leváltani, erre csak a rendszeren belülről érkezők képesek. Leginkább azért, mert a kormánypártok képviselői az ellenzékhez soha nem állnának át, de egy belülről kiszálló dezertőrrel szövetkezhetnek. Ezzel együtt szerinte kizárt, hogy Magyarnak szövetségesei legyenek a Fideszben, viszont a belső morált gyengítheti.
Válságban a Fidesz
Török szerint Varga szerdai interjújában sok kérdésre nem adott választ. A legfontosabb, hogy tényleg mondta-e és gondolta-e, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-ügy vádiratából. És ameddig erre nem ad választ, nem lesz politikai jövője a Fideszben. A másik vesztes szerinte Gulyás Gergely, akiben elvesztették a bizalmukat a kormányzó pártok vezetői.
Török szerint a kegyelmi ügy óta három nagyon-nagyon fontos politikusát vesztette el a Fidesz (Novák, Varga, Gulyás), ami komoly vérveszteség Orbánnak. Őket pedig nehéz pótolni, szerinte abból is látszik, hogy káderhiány van, hogy Deutsch Tamás lett az EP-listavezető, és Szentkirályi Alexandra a főpolgármester-jelölt.
Török Gábor szerint teljesen egyértelmű, hogy Magyar Péter már korábban is politikus akart lenni, nem spontán döntést hozott meg a kegyelmi ügy kirobbanásakor. Azóta viszont kapkodó döntéseket kell hoznia, ilyen például, hogy most épp egy kis pártot keres, aminek a nevében elindulhat majd a választásokon. Nagy kérdés, hogy Magyar Péter a maga oldalára tud-e állítani fideszeseket. Török szerint valamennyi embert igen, de Magyar támogatóinak nagy többsége korábban is ellenzéki volt, és csak várta a messiást.
Mi lesz Magyar Péter jövője?
Török Gábor szerint Magyar bizonyos dolgokban nagyon ügyes volt, de azt még nem lehet látni, hogy tudna mozgalmat vagy pártot építeni. Azokat a fontos kérdéseket, hogy kit vesz maga mellé, kivel szövetkezik, még nem válaszolta meg. Szerinte eleinte minden politikai kezdeményezésbe mindenki azt látja bele, amit akar, de egy idő után mondani kell valamit arról, hogy mit gondol az ország vagy a világ dolgairól.
Török Gábor szerint az igazi kérdés most az, hogy az ellenzéki szavazók elhiszik-e majd Varga Juditnak, hogy Magyar Péter bántalmazta és terrorizálta. Szerinte viszont ez nem fog megtörténni, mert ha az ellenzéki pártok törzsbázisa támadni is fogja, Magyar hívei ki fognak tartani. Főleg, mert ő előre elmondta, hogy később a NER-ben nőverőnek fogják nevezni.
Magyar Péter jövője szerinte a következő két hónapban fog eldőlni. A nagy kihívások még most kezdődnek, mert elveszik az újdonság kihívása, hasonlóvá válik, mint az ellenzéki pártok. Török szerint lehet, hogy ha Magyarnak nem sikerül most pártot szerveznie, két hónap múlva már mindenki el fogja felejteni.
Török azt mondja: a Fidesz következő hónapban új ügyeket fog előhozni, amelyekre Magyarnak majd reagálnia kell majd. Ráadásul a figyelem egy idő után az önkormányzati választásokra, Vitézyre és Karácsonyra fog terelődni, és kérdés, hogy Magyar hogy tud vagy akar majd hozzájuk viszonyulni.
Török Gábor szerint a Fidesznek most egy célja van: elhitetni a saját szavazóival, hogy Magyar Péter egy nőverő áruló. Ehhez sokféle ügyetlen eszközt használnak fel, ezek között van Varga Judit interjúja is.
Mit lép az ellenzék?
Török szerint Magyar Péter megjelenése az ellenzéki oldalon mindenkinek rossz. A status quo felbomlott, például emiatt beszélnek most arról, hogy a DK együttműködést keres az MSZP-vel és a Párbeszéddel. Ezzel együtt Magyar szerinte főleg a Momentum szavazóit szívhatja el, de ugyanúgy átszavazhatnak rá a Kutyapárt vagy a többi ellenzéki párt szavazói is.
Az ellenzéki pártok Török Gábor szerint most kivárnak, azt várják, hogy kiderüljön: a király, vagyis Magyar Péter meztelen. A következő hetekben kiderül, hogy Magyar Péter tud-e még valamit alakítani, vagy a hangfelvétel volt az egyetlen bombája.
Az interjú végén Gulyás Márton feltette a kérdést, hogy Török szerint mire kell figyelni a következő hetekben. Török nem akar tippelni, de szerinte a legfontosabb kérdés, hogy a választásokig hátralévő két hónapban a Fidesz vissza tudja-e venni a kezdeményezést.
Török szerint az Orbán-rendszernek eddig két nagy válsága volt. Az egyik a 2012-es, a másik a 2014-15-ös. Ezekből a Fidesz mindig megerősödve jött ki, mert gyorsan és jól tudott reagálni. Kérdés viszont, hogy megtartották-e a reagálásra való képességük, mert a rendszerek szerinte be szoktak rozsdásodni, és most is kicsit ez látszik. Ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy végül most nem tudnak majd jól reagálni.
(Telex)