Vlagyimir Zelenszkij államfő elbocsátotta a katonai szolgálatból Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnokát, egy másik rendelettel pedig Ukrajna londoni nagykövetévé nevezte ki - derült ki az elnöki honlapon csütörtökön közzétett rendeletekből.
Az elbocsájtó elnöki rendelet szerint Valerij Zaluzsnij tábornok egészségügyi okokból lemond a katonai szolgálatról, de megmarad számára a katonai egyenruha viselésének joga. Korábban az ukrán médiában olyan információk jelentek meg, amelyek szerint Zaluzsnij a télen, még nagy-britanniai nagyköveti kinevezése előtt átment egy katonai orvosi vizsgálaton, amelyen a bizottság alkalmatlannak találta a katonai szolgálatra - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.
2024 márciusában vált ismertté, hogy Zelenszkij egyetértett Zaluzsnij jelölésével a londoni nagyköveti posztra, az ukrán külügyminisztérium pedig elküldte a brit félnek az erről szóló megkeresést.
Az elnöki honlapon közzétett másik rendelet szerint Zelenszkij felmentette Szerhij Lupancsukot az ukrán hadsereg különleges műveleti erőinek parancsnoki posztjáról, és az Ukrajna hőse címmel kitüntetett Olekszandr Trepakot nevezte ki erre a pozícióra. Lupancsuk - aki előtte az ukrán katonai hírszerzésnél dolgozott - 2023 novemberében vette át a különleges műveleti erők vezetését. Egész hivatali ideje alatt soha nem mutatták meg Lupancsuk arcképét. Nyilvános források szerint utóda, Trepak jelenleg is a különleges műveleti erők kötelékében teljesít szolgálatot dandártábornoki rendfokozatban. Az új parancsnok korábban részt vett a donyecki repülőtér védelmében.
(MTI)