Egy német katonatiszt hétfői bírósági meghallgatásán beismerte, hogy Oroszországnak kémkedett katonai információkat adva át.
"A vádak nagy része stimmel" - mondta hétfőn a düsseldorfi tartományi főbíróságon az Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz közelálló 54 éves férfi, azzal indokolva tettét, hogy tartott egy esetleges nukleáris eszkalációtól az ukrajnai háborúban.
A bíróság adatai szerint a férfi kérte felvételét az AfD-be, tagsági kérelmét jóvá is hagyták tavaly júliusban. Korábban a Die Linke párttal is kereste a kapcsolatot, de a baloldali pártnak a német hadsereget elutasító álláspontja miatt tőlük végül elfordult.
Állítása szerint a lökést számára egy a TikTokon közzétett hír adta meg ahhoz, hogy az orosz konzulátushoz forduljon. A százados szerint akkoriban egy oroszbarát, AfD-hez közeli influenszert követett a közösségi videómegosztó alkalmazáson.
Mint mondta, számára az volt a lényeg, hogy még időben biztonságba tudja vinni családját. Úgy fogalmazott: azért kereste a kapcsolatot az orosz féllel, hogy időben figyelmeztessék arra, "hogy mikor fog robbanni". Akkoriban arra számított, hogy hamarosan taktikai atomfegyverek bevetése történik meg. Hozzátette, hogy akkoriban nagyon rossz mentális állapotban volt.
A százados ellen Oroszország számára történő kémkedés különösen súlyos esete miatt emeltek vádat. A férfi a német hadseregnél egyebek között elektronikus hadviselési eszközökért felelt - ismertette a német szövetségi vádhatóság képviselője a vádemelésnél. Az illetékes ügyész kijelentette, a vádlott célja az volt, hogy "előnyhöz juttassa a jelen politikai környezetben az orosz haderőt".
Az ügyben eljáró bíró kijelentette, hogy a vádlott által felhozott indoklást "csak nehezen tudja elhinni". A vádlott számára ugyanis egyszerűbbnek tűnt elárulni a hazáját, mintsem orvoshoz fordulni - tette hozzá.
A vádak szerint a százados 2023 májusától önszántából ajánlotta fel együttműködését, bizalmas információkat továbbított a bonni orosz főkonzulátusnak, illetve a berlini orosz nagykövetségnek több alkalommal is. Bár megkereséseire nem kapott választ, újra és újra próbálkozott - postán, e-mailen, interneten keresztüli és telefonfülkéből indított hívásokkal.
A férfit elítélése esetén tíz évig terjedő börtön fenyegeti.
A vádlottat Koblenz városában vették őrizetbe tavaly augusztus 9-én.
(MTI)