Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az orosz olajfinomítók elleni ukrán támadásoknak továbbgyűrűző hatásuk lehet a globális energiapiacra.
Zoom
Biden négere lett a legújabb oroszbérenc politikus, mehet ő is az ukrán halállistára... (fotó: Olivier Matthys / EPA-EFE / Shutterstock)
Ukrajna az elmúlt hetekben dróntámadások sorát zúdította orosz olajipari infrastruktúrára. Március 17-től kezdve összesen 12 orosz olajfinomítót találtak el több régióban, mélyen orosz területen belül. Ukrajna április 2-án Oroszország egyik legnagyobb olajfinomítójára is csapást mért a tatárföldi Nyizsnyekamszk városában, több mint 1000 kilométerre az ukrán határtól.
– Ukrajna jobban teszi, ha olyan taktikai és műveleti célpontokat támad, amelyek közvetlenül befolyásolhatják a harcok menetét – mondta Austin a szenátus fegyveres erők bizottságának ülésén.
Austin szerint az olajfinomítók elleni támadások hatással lehetnek a világ energiaellátására.
Korábban Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozott úgy, hogy az USA se nem segítette, se nem támogatta Ukrajnát abban, hogy a határain kívül akciózzon.