Legalább 16 ember meghalt egy mianmari buddhista kolostorban a katonai junta légicsapásában, mintegy ötvenen pedig megsebesültek a csütörtök reggeli támadásban az ország középső részén fekvő Magway régióban - közölte a dpa német hírügynökséggel egy szemtanú, aki a mentési munkálatokban is részt vett.
A katonaság közvetlenül azután támadott, hogy a buddhista közösség kolostorában gyűlés zajlott. Ezen a juntával szemben ellenálló helyi védelmi erők tagjai és a környező falvak több vezetője vett részt.
Az információk szerint a halottak száma még emelkedhet. Az áldozatok többsége a felismerhetetlenségig megégett. A kolostor vezetőjét és több szerzetest is megöltek. A kolostor teljesen megsemmisült a támadásban. "A bomba rendkívül erős volt" - mondta a szemtanú.
Mianmarban a katonaság 2021 februári puccs óta erőszakkal igyekszik elfojtani minden ellenállást. Legutóbb április végén legalább négy ember meghalt és többen megsebesültek egy légicsapásban, amely egy lázadók által ellenőrzött területet ért az indiai határon. A bombák egy kórházat értek a Csin államban található Mindat városában.
Az Institute for Strategy and Policy - Myanmar nevű független kutatóintézet szerint a junta csapatai már több mint 20 mészárlást hajtottak végre a lakosság ellen. A jelentés szerint 2021 februárja és 2023 októbere között összesen több mint ötszáz embert, köztük gyerekeket és időseket öltek meg ezekben a támadásokban.
(MTI)