Ma kezdődik a Parlamentek Labdarúgó Európa Bajnoksága a svájci Bernben. Ezen a tornán az európai államok parlamentjeiben jelen lévő képviselőkből összeállított csapatok mérik össze tudásukat a labdarúgópályákon.
Zoom
A német parlamenti csapat, az FC Bundestag is nagy reményekkel készül a tornára, ahogy ők fogalmaznak, különösen fontos nekik az esemény, mert éppen 70 éve történt a "berni csoda", amikor az NSZK éppen Magyarország ellen fordított a döntőben, s hódította el a világbajnoki címet.
A tornát megelőzően az FC Bundestag közölte, hogy a csapatból kizárják az AfD frakciójának tagjait, természetesen a tolerancia jegyében. Az esetről a Junge Freiheit számolt be. Bruno Hönel, a Zöld Párt képviselője így fogalmazott:
Az FC Bundestagban nincs helye diszkriminációnak, értékeink a kozmopolitizmus, a tolerancia és a demokrácia iránti elkötelezettség. A jobboldali szélsőségesek ennek az ellenkezőjét akarják, így nincs helyük a csapatban.
Zoom
Bruno Hönel, a toleráns...
Úgy látszik, hogy az 1954-es csapat tagjának, Sepp Herberger megállapítása, miszerint "egy csapatnak 11 barátból kell állnia", nem vonatkozik az FC Bundestagra. Az AfD-nek négy képviselője volt a "német" csapatban: Jörn König, Petr Bystron, Wolfgang Wiehle, valamint Malte Kaufmann.
A Szövetségi Köztársaság parlamenti csapatának története 1961-ig nyúlik vissza – akkoriban a képviselők egy csapata válogatott hírességekkel találkozott egy jótékonysági meccsen. Még néhány ilyen meccs után 1967-ben parlamenti csapatot alapított a szociáldemokrata Adolf-Müller Emmert. Márciustól novemberig az FC Bundestag minden kedden különböző szabadidős klubok ellen játszik a berlini Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark pályáján.
Az AfD szerint a döntés ellenes az Alaptörvénnyel, és még röhejes is.
Az AfD-s Kaufmann kijelentette: „Felszólítunk minden, az FC Bundestagban jelen lévő parlamenti képviselőcsoportot, hogy pártmentesen és frakcióközi módon járjanak el, és támogassák a szabad demokratikus alaprend értékeit!".
KG