Marie-Thérèse Kaiser, az Alternatíva Németországért (AfD) politikusát elítélték, mert a csoportos nemi erőszakok elkövetőire vonatkozó hivatalos statisztikákat tett közzé, válaszul arra a hírre, hogy afgán migránsokat költöztetnének a körzetébe – számolt be az esetről a Remix News.
Zoom
A 27 éves politikust hétfőn az alsó-szászországi Verden tartományi bírósága bűnösnek találta az afgán „munkavállalók” elleni „gyűlöletkeltés” miatt.
6000 eurós (2,3 millió forint) pénzbüntetés megfizetésére kötelezték – 100 napon keresztül napi 60 eurót kell fizetnie. Emellett büntetett előéletű lesz.
Az ügy a politikus egy 2021. augusztusi bejegyzésére vezethető vissza, amelyben azt írta: „Hamburg SPD-s polgármestere a »bürokráciamentes« befogadásért áll ki, ez a csoportos nemi erőszak befogadó kultúrája?”. A politikus a bejegyzésében megosztott egy cikket, amely a hivatalos bűnügyi statisztikákra hivatkozva azt írta, hogy a bevándorló hátterű személyek jelentősen felülreprezentáltak a csoportos nemi erőszakok elkövetői között az országban. Kaiser hozzáfűzte, hogy ezért aggódik azon terv miatt, miszerint 200 afgán „munkavállalót” telepítenének a választási körzetébe.
Az ügy jelentős nemzetközi figyelmet kapott, az X-en még Elon Musk is reagált a politikus elítélésére, aki azt szeretné tudni, hogy valóban amiatt büntette meg egy politikust, mert hivatalos statisztikákat közölt újra.
Más fiókok rámutattak a – Kaiser által megosztott – statisztikákra, amelyek azt mutatják, hogy a bevándorló hátterű személyek 70-eszer nagyobb eséllyel követnek el csoportos nemi erőszakot, mint a németek.
Az AfD-s politikus az ítélet előtt az X-en azt írta: „Az állítólagos uszítás miatti fellebbviteli tárgyalásomra május elején kerül sor. Egyszerűen csak számokat, dátumokat és tényeket megnevezni bűncselekménynek minősül, csak azért, mert a kormányzat nem akar szembenézni a valósággal. Nem hagyom, hogy elhallgattassanak” – tette hozzá.
Heiko Halbfas bíró végül bűnösnek találta Kaisert, mondván, hogy „aki az emberi méltóságot támadja, nem hivatkozhat a véleménynyilvánítás szabadságára”. Kaiser kijelentései a bíró szerint állítólag „gyűlöletet szítottak egy nemzetileg meghatározott csoport ellen”.
Gabrielle Mailbeck, a svábföldi AfD egyik politikusnője, így reagált az ítéletre:
Úgy tűnik, hogy a hazaszeretetünket büntetik, és többé nem mondhatunk véleményt Németországról. Nem tudtátok, hogy Németországot szeretni és tisztelni tilos? Ennek az ítéletnek az oka? Tények.
(Remix News - Mandiner nyomán)