A párizsi rendőrség a Gázában folyó háború ellen tiltakozó diákok tucatjait távolította el hétfőn a Sorbonne Egyetemről, amelynek udvarán sátrat vertek.
Egy rendőrségi forrás megerősítette a rendőri fellépést, és a Sorbonne udvarának kiürítését. Hangsúlyozta, hogy az akció pár percig tartott, békésen, incidens nélkül zajlott.
Louis Maziere, a Sorbonne egyik diákja elmondta, hogy akárcsak számos amerikai egyetemen, ők is sátrakat állítottak fel, és mindent el akarnak követni, hogy felhívják a figyelmet a "Gázában folyó népirtásra".
Hozzátette: megdöbbentette őket, hogy a rendőrök erőszakosan léptek fel, berohantak, lerombolták a sátrakat, földre kényszerítették a diákokat.
A tüntetés miatt az egyetem hétfőn zárva maradt. A békés demonstráción a diákok "Palesztína szabadságát" követelték, és felszólították az intézményt, hogy ítélje el Izraelt.
Október 7-én a Hamász palesztin terrorszervezet fegyveresei Izraelben 1200 embert öltek meg és 253 embert ejtettek túszul. Izrael válaszul katonai akciót indított a Gázai övezet ellen, és a harcoknak a gázai hatóságok szerint mindeddig 34 488 palesztin halálos áldozata volt.
(MTI)