Tádzsikisztánban bekérették hétfőn az orosz nagykövetet a tádzsik állampolgárokat Oroszországban érő hátrányos megkülönböztetés miatt - közölte a tádzsik külügyminisztérium.
A dusanbei külügyi tárca egy közleményében még vasárnap arról számolt be, hogy oroszországi beutazásra váró csaknem ezer tádzsik állampolgár rekedt a moszkvai Vnukovói repülőtéren április 27. óta "megfelelő közegészségügyi körülmények biztosítása nélkül".
A tádzsik minisztérium felidézte azt is, hogy a szombaton Vnukovóban feltartóztatott mintegy 1000 tádzsik közül 322-t végül beengedtek az országba, 27 embert azonban kiutasítottak, további 306-ot pedig a kitoloncolásra várók listájára helyeztek az orosz hatóságok.
"Ilyen kényszerintézkedéseket csakis tádzsik állampolgárokkal szemben alkalmaznak" - sérelmezte a tárca, hozzátéve, hogy több tucat tádzsik állampolgár rekedt más oroszországi repülőtereken is.
A dusanbei külügyminisztérium nem tett említést azokról a tádzsik állampolgárokról, akiket a Crocus City Hallban március 22-én elkövetett terrortámadás után fogtak el, és a tömegmészárlás elkövetésével gyanúsítanak.
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hétfőn közölte, hogy Oroszország terrorelhárítási célokból ideiglenesen megszigorította a határellenőrzéseket, de lépéseket tett a hosszas fennakadások elkerülésére határain.
"Különösen arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ezek az intézkedések ideiglenes jellegűek, és nem tesznek különbséget az érkezők nemzetisége szempontjából" - hangsúlyozta a szóvivő.
Tádzsikisztán tagja az orosz vezetésű gazdasági és biztonsági tömörüléseknek, és területén egy orosz katonai támaszpont is működik. A közép-ázsiai ország gazdasága ezenkívül nagyban függ az Oroszországban dolgozó több mint egymillió tádzsik vendégmunkás átutalásaitól.
(MTI)