Megkezdődött hétfőn Stuttgartban a Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozó és német arisztokrata által vezetett szélsőjobboldali csoport kilenc feltételezett tagja ellen terrorizmus és hazaárulás miatt indított per.
A Birodalmi polgárok (Reichsbürger) néven ismert, a modern német állam legitimitását elutasító mozgalom kilenc feltételezett tagját terrorszervezetben való részvétellel és hazaáruló szervezkedés előkészületeinek megszervezésével vádolják. Egyikük ellen gyilkossági kísérlet miatt is vádat emeltek.
Ez Németország történetének egyik legnagyobb állambiztonsági eljárása.
"A jogállam erejét mutatja, hogy a Birodalmi polgárok eddigi legnagyobb terrorista hálózata most bíróság elé áll, és felelnie kell az állam megdöntésére irányuló militáns terveiért" - mondta el Nancy Faeser német belügyminiszter hétfő reggel a ZDF televíziónak adott nyilatkozatában.
A német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) becslése szerint a Birodalmi polgárok mozgalmához nagyjából 23 ezren tartoznak. Az ügyben 26 ember van őrizetben. A többiek pere pár hét múlva kezdődik majd Frankfurtban és Münchenben.
(MTI)
Kapcsolódó: