A pakisztáni fegyveres erők kiszabadították elrablói fogságából hétfőre virradóra azt a magas rangú bírót, akit fegyveresek egy nappal korábban hurcoltak el magukkal az ország északnyugati részén - közölte a rendőrség.
A bíró gépkocsiját mintegy 15 motoros fegyveres állította meg szombat este. A sofőrjét nem bántották, de a gépkocsiját felgyújtották. A tett elkövetőjeként nem jelentkezett egyetlen szervezet sem, de az emberrablók készítettek egy videofelvételt, amelyen a bíró azt állította, hogy a Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű iszlamista milícia fogságában van. Az emberrablók közölték, hogy addig nem engedik szabadon őt, amíg a hatóságok nem teljesítik követeléseiket.
A rendőrség arról számolt be, hogy a biztonsági erők Sakirullah Marvat bíróra és elrablóira egy késő éjszakai akcióban találtak rá sértetlenül. Egyéb részletet az ügyben nem közölt.
Pakisztánban azóta, hogy a TTP 2022 novemberében felmondta a központi kormánnyal kötött tűzszüneti megállapodását, megnőtt a rajtaütéses támadások száma, de ezeknek elsősorban a biztonsági erők tagjai a célpontjai. E támadásokért többnyire a TTP-t teszik felelőssé a hatóságok.
A pakisztáni hatóságok szerint a lázadók afgán területről indítják támadásaikat, de Kabul tagadja, hogy tudna ezek előkészületéről. Az utóbbi hónapokban több támadást követtek el, mint korábban, és a legtöbb esetért a TTP volt a felelős.
A TTP Kabultól függetlenül működik, de szövetségese az afgán táliboknak, akik 2021 augusztusában magukhoz ragadták a hatalmat Afganisztánban, amikor az amerikai és NATO-csapatok kivonultak az országból.
(MTI)