Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerdán megismételte korábbi fenyegetését, és megtorlást helyezett kilátásba Izrael ellen a halálos áldozatokkal is járó damaszkuszi támadás miatt.
Irán damaszkuszi konzulátusát április 1-jén légicsapás érte, melynek következtében tizenhat ember halt meg, közöttük a Forradalmi Gárda iráni elitalakulat hét tagja, ketten közülük magas rangú tisztek.
Teherán már közvetlenül a légicsapás után Izraelt tette felelőssé, és azzal fenyegetőzött, hogy meg fogja torolni a támadást.
Hamenei a muzulmán szent hónap, a ramadán végét ünneplő imádságon beszélt arról hogy "helytelen cselekedet" volt Izrael részéről a légicsapás egy olyan diplomáciai képviselet ellen, amely iráni területnek számít.
"Amikor megtámadták a konzulátusunkat, az olyan, mintha a mi területünkön támadtak volna. A gonosz rezsimet meg kell büntetni, és meg is fogjuk büntetni" - mondta Hamenei.
Az iráni állami televízió élőben közvetítette Hamenei beszédét, de a legfőbb vallási és politikai vezető azt nem részletezte, hogy Irán milyen módon fogja megtorolni a légicsapást.
Hamenei bírálta a Nyugatot is, különösen az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, amiért támogatják Izraelt a Hamász elleni háborúban. "Elvárható lett volna, hogy Izraelt megakadályozzák ebben a katasztrofális lépésben. Nem így tettek. Nem teljesítették kötelességüket a nyugati kormányok" - mondta Hamenei.
Úgy kezdődött, hogy a perzsák visszaütöttek... még Izrael beszél válaszcsapásról
Ha Irán területéről éri támadás Izraelt, akkor a válaszcsapás is oda fog érkezni - közölte szerdán Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter az X-en.
Katz héberül és perzsául is közzétette bejegyzését, amellyel arra reagált, hogy Hamenei azt mondta, Izraelt meg kell büntetni.
(MTI nyomán)