Az anyaság közérdek, minden gyermek közkincs, így a Mi Hazánk Mozgalom szerint anyák napján állami ajándék is megilletné a legszebb női hivatást megélőket. Az ismét romló, katasztrofális demográfiai helyzet miatt radikális változás nélkül nemhogy a nyugdíjrendszer, de az egész társadalombiztosítás, sőt maga az államháztartás is fenntarthatatlan - írja anyák napi közleményében Novák Előd, aki egy évi képviselői jövedelmét ajánlotta fel egy anyaotthon létrehozására és a gyermekvállalást méltató társadalmi célú hirdetésekre.
A Mi Hazánk alelnöke leszögezte: Hazánk legnagyobb problémája demográfiai válság, amit a kormány nem mer kimondani sajnos. Soha olyan kevés gyermek nem született Magyarországon, mint tavaly, az idei első negyedévben pedig további 10%-kal csökkent a születések száma. A termékenységi ráta az amúgy is alacsony 1,51-ről egy év alatt 1,38-ra csökkent.
Európának is a népességfogyás a legégetőbb problémája, melyet nem a migrációval kell megoldani, hanem a hagyományos családmodell népszerűsítésével, amit a magyar kormány sem folytat pl. társadalmi célú hirdetésekkel, csak napi politikai üzenetek, jellemzően negatív kampány folyik óriásplakátokon közpénzből, a demográfiai hiányt inkább ázsiai vendégmunkásokkal pótolva.
Zoom
Megtévesztő kormánypropaganda, hogy hazánk sokat költ családtámogatásokra, ugyanis az Eurostat adatai szerint a GDP százalékában vizsgálva az EU 27 tagállamának e kiadásait, messze átlag alatt költünk erre, csak a 20. Magyarország, ráadásul idén 50 milliárd Ft-tal kevesebbet terveztek a 2023. évi keretösszegnél, és az EU-rekorder magyar infláció miatt annyit sem ér. Pl. a 2011-ben bevezetett családi adókedvezményt is elinflálták: ma már feleannyit sem ér, ilyen kiszámíthatatlan családtámogatási rendszerben nem csoda, ha csökken a gyermekvállalási kedv - írja Novák Előd, programot is ismertetve.
A Mi Hazánk Mozgalom 10 programpontja az anyáknak:
1. A magyar családtámogatásokat a GDP százalékában azonnal az EU-átlag szintjére kell emelni.
2. A tisztességes gyermeknevelést elismerő nyugdíj-kiegészítésként szülői életjáradék bevezetése, hogy a gyermek által befizetett adókból automatikusan támogassák a szüleiket.
3. A gyermekneveléshez szükséges termékek áfájának radikális csökkentése.
4. Államilag támogatott bérlakás-építési, illetve -vásárlási program.
5. Az első gyermek születésének nagyságrendileg nagyobb támogatása a mielőbbi családalapítások érdekében.
6. A felelős főállású (hivatásos) anyaság támogatásának kibővítése a jelenlegi havi bruttó 28500 Ft helyett.
7. Családbarát felsőoktatás kialakítása.
8. A kisgyermeknevelés mellett munkát vállalni kívánók számára a bölcsődei gondozási díj eltörlése.
9. Demográfiai földprogram az ez iránt fogékony fiatal párok földhöz juttatása érdekében.
10. Kiszámítható, legalább a nyugdíjakhoz hasonlóan inflációkövető családtámogatási rendszer.