Láncait letépő mártírként festette meg a római magyar nagykövetség közelében egy olasz street art művész, Laika a Magyarországon fogvatartott antifasiszta aktivistát, Ilaria Salist – írja a Sky News olasz kiadása nyomán a hvg.
Zoom
Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az olasz tanárnőt azzal vádolják Magyarországon, hogy részt vett a tavalyi, kitörés nap környékén elkövetett budapesti utcai támadásokban. Az antifasiszta aktivista ügyét komoly érdeklődéssel figyeli az olasz sajtó, és nagy felháborodást keltett az olasz politikusok körében az, amikor látták, ahogyan Salist hétfőn Budapesten kéz- és lábbilincsben vezették elő.
Zoom
– Salist 11 hónapja tartják fogva Magyarországon, embertelen körülmények között. A bírósági tárgyalóteremben készült képek olyanok, mintha Teheránból származnának, nem pedig egy uniós országból – fogalmazott Laika, akinek műve keddről szerdára virradó éjszaka jelent meg Rómában, a magyar nagykövetség mellett található kereszteződés egyik épületén.
Zoom
Azt is hozzátette, hogy művészként és aktivistaként is büszkén támogatja a Magyarországon bebörtönzött nőt, mert "az Európát sújtó fekete hullámot meg kell állítani".
Zoom
Fotók forrása: Instagram
Ilaria Salis ügyével az olasz kormány is foglalkozik. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hétfőn telefonon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel emiatt. Antonio Tajani olasz külügyminiszter pedig már korábban beszélt Szijjártó Péterrel, és a római magyar nagykövetség ügyvivőjét is berendelték az olasz külügybe, hogy tiltakozzanak a nőt érintő "bánásmód" miatt.