Bár a "magyar" kormány betiltotta, a National Policy Institute mégis megtartja október 3-án kezdődő konferenciáját – közölte a szervezet elnöke. Richard Spencer törvénysértéssel vádolta az Orbán-kormányt.

Spencer videóüzenetben közölte, hogy nem hátrálnak meg, és a belügyminiszter tiltása ellenére október elején megtartják a konferenciát Budapesten. Spencer a Trónok harcát idézve azt írta, "ha kitéped egy ember nyelvét, azzal még nem bizonyítod be, hogy hazug. Csak annyit árulsz el magadról, hogy félsz attól, amit mondani akar". Spencer is úgy látja, hogy a magyar miniszterelnök és mindenki más, aki támadja konferenciájukat, fél a mondanivalójuktól.
Spencer kiemelte, hogy a magyar kormány semmilyen törvénysértésre nem hivatkozott, amikor betiltotta konferenciájukat, mivelhogy nem is történt ilyen. Éppen ellenkezőleg, valószínűleg éppen a magyar kormány sértette meg saját törvényeit.
A konferenciát nem töröljük, október 3-a és 5-e között találkozunk Budapesten – mondta Richard Spencer. A résztvevőket e-mailben értesítik a részletekről és a fejleményekről.
Mint ismeretes, Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn betiltotta a rendezvényt, valamint arra adott utasítást, hogy azonnal álljanak le a szervezéssel, és az országos rendőrfőkapitányt is megkérte arra, hogy rendeljen el beutazási és tartózkodási tilalmat a konferencia előadóival szemben. Megírtuk azt is, hogy még a TASZ szerint is elfogadhatatlan egy jogállamban, hogy a kormány ízlésétől függjön egy rendezvény megtartása. Az intézkedésre kifejezetten Orbán Viktor adott utasítást - azt pedig, hogy neki ki adta erre az utasítást, sejtjük...
(HVG korrigálva)
Frissítés: Gyöngyösi mégsem megy el
Viszonylag terjedelmes cikkben foglalkozott a The Wall Street Journal című amerikai lap a honlapján azzal, hogy "Magyarország betiltja egy általa 'rasszistának' nevezett amerikai csoport értekezletét".
A szóban forgó, amerikai székhelyű National Policy Institute (NPI) elnöke, Richard Spencer erre reagálva kijelentette: "csak azt a következtetést vonhatom le, hogy Orbán Viktor és mindazok, aki támadják a konferenciát, félnek a mondandónktól."
A The Wall Street Journal megszólaltatta Gyöngyösi Mártont, "a szélsőjobboldali Jobbik párt prominens tagját, aki eredetileg rajta volt a felszólalók listáján", de "hétfőre a neve lekerült onnan". Gyöngyösi azzal indokolta távolmaradását, hogy "a konferencia időpontja ütközik több kampányeseménnyel" a helyhatósági választások előtt. "Ráadásul nemigen tudok rokonszenvezni néhány felszólaló nézeteivel - nevezetesen az amerikai rasszistákkal; az ő ideológiájukat egyáltalán nem osztom" - fűzte hozzá a lap szerint a jobbikos politikus.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: