Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési javaslattal egy 42 betörésből álló sorozat nyomozását a Pest vármegyei kollégák. Az akkori banda letartóztatott, vagy más ügyek miatt szabadságvesztését töltő tagjai lecserélődtek, ám az eredeti profilt meghagyták. A cserecsapat tagjait is elfogtuk, írják a Police.hu-n.
A betörésekre szakosodott csoport hét tagján 2020 szeptemberében ütöttek rajta. Az elsősorban páncélszekrényekre utazó banda Pest, illetve Bács-Kiskun megyében ténykedett. De akadt listájukon fatelep, húsbolt, áruház – legnagyobb zsákmányukat, 30 millió forintot ez utóbbiból vitték el.
A közel egy évig tartó sorozat a büntetőeljárás végére 42 betörésből és 45,7 millió forint kárértékből állt össze. A banda egyes tagjainak személyi szabadságát a bíróság korlátozta, volt, aki más bűncselekménye miatt kezdhette meg elfogását követően a jogerősen kiszabott szabadságvesztését.
Az évek teltek, ám tavaly őszre kiderült, a csapat újraszerveződött – azóta szabadlábra került régi, és frissen verbuvált tagok folytatták ott, ahol elődeik abbahagyták.
Mindent vittek, amiből pénzt csinálhattak: páncélszekrényt, milliós értékű napelemeket, autót, dohányárut, betonkeverőt.
A csapat hierarchiájában legelőkelőbb helyet betöltő H. Zoltán volt az első, akit a Pest vármegyei rablási detektívek a MEKTO közreműködésével előkerítettek. Egy tetőtéri rejtekhelyen bujkált, a helyszínt azonban földön és levegőből is biztosították, így a menekülés kizárt volt.
H. Zoltán után sorra következtek a csapat időközben azonosított és felkutatott tagjai. Az április 17-én megtartott akcióban Baranya és Borsod vármegyei rendőrök, valamint a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek munkatársai vettek részt. Mára 12 tettessel szemben folyik nyomozás, nyolcat lopás bűntettével (H. Zoltán, M. Gyula, I. József, S. Zoltán, Gy. Roland, B. Gyula, K. Róbert, B. Sándor), négyet pénzmosással (P. Tamás, L. Dávid, Sz. Tamás, P. Tamás) gyanúsítottak meg.
H. Zoltánt – elfogását és letartóztatását követően – I. József pótolta, akit börtönből ismert cimborája keresett meg, hogy töltse be a „megüresedett helyet”.
A bandatagok bűnlajstroma még nem teljes, jelenleg közel tucatnyi, összességében több tízmilliós kárértékű betöréssel hozták őket összefüggésbe. Erős azonban a gyanú, hogy a lista bővülni fog, hiszen az elődjüknek számító, 2020-ban elkapott csapatén is hétről 42-re növelték ezt a számot.
Az ügy teljes felgöngyölítését a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztályának munkatársai végzik.