Nincs cigánybűnözés, igaz, kedves elvtársak? Talán ezért van az, hogy bizonyos bűnesetek, mint például az alábbi idős bácsi kirablása és elverése tipikusan cigány elkövetőre vallanak. A lakosság is cigányokra gyanakszik, csak úgy csuklóból. És nem azért, mert született rasszisták. A cigányok nagy tömegei a rasszisták, gádzsó-gyűlölők, "értékrendjük" szerint a fehér átverhető, megverhető, megölhető, sőt, az ilyesmi erény a horda körében. No ez az igazi gyűlölet és rasszizmus, a gyilkosságok dicsérete.
Majd egy napon át volt saját háza foglya az a jánoshidai 77 éves idős ember, akitől támadói összesen háromezer forintot tudtak elrabolni. A rablók elverték, kezét törték a szerencsétlen bácsinak.
Jánoshida egy kis utcájának házban, egyedül élő bácsira törtek rá ismeretlenek még hétfő éjszaka. A megyei rendőr főkapitányságtól kapott információ szerint a ház ajtajának üvegét betörve jutottak be és törtek rá az idős emberre támadói. Átkutatták a házát, pénzt követeltek és ütötték verték, ahol érték. Háromezer forint. Mindössze ennyit sikerült zsákmányolniuk a bűnözőknek, amit megkaparintva otthagyták áldozatukat és rázárták saját háza ajtaját.
— Először még azt sem akarta megengedni a bácsi, hogy orvost hívjunk hozzá — mondta a szomszédságban egy férfi. — Ahogy elmesélte nekünk kedd délutánra tudta felhúzni redőnyét, majd kimászott az ablakon, aztán szólt, hogy be kellene szegezni a kitört üveg helyét. Elmondta, hogy hallotta másnap reggel, amikor öt órakor elmentem dolgozni, de szólni, kiáltani nem tudott.
— Valószínűleg kedd délutánra tudta úgy összeszedni magát, hogy már tudott mozogni. Szerintem csak a szerencsén múlt, hogy maradt annyi ereje, hogy ki tudott mászni az ablakon — tette hozzá egy közelben lakó hölgy.
Mint kiderül, a jászberényi Szent Erzsébet Kórházba súlyos sérülésekkel került idős ember alkarja törött el, és rengeteg zúzódást találtak rajta. A sértettet kórházba felvevő ügyeletes orvos elmondása szerint a körülményeknek megfelelő az állapota, sérülései súlyosak, de nem életveszélyesek.
— Kedveseim, aranyosak, hogy érdeklődnek, de örülök, hogy élek, nem szeretném felidézni a történteket — mondta az idős ember érdeklődésünkre betegágyában szerdán délután, amikor a kórházban felkerestük.
A jánoshidai háza környékén élőktől megtudjuk, aktív éveiben sofőrként dolgozott a bácsi, de már jó néhány éve tölti megérdemelt nyugdíjas éveit. Régimódi ember, akivel mindig el lehetett beszélgetni.
— Át szoktam járni hozzá néha-néha — meséli az onnan nem messze lakó Varga Tibor. — Szörnyű ami vele történt. Remélem, mielőbb felgyógyul.
— Szerintem azért merik ezt megcsinálni, mert nincs erő a rendőrség kezében, kevés az eszközük, amivel megfékezhetnék a rabló tolvajokat — mondja egy másik hölgy a környékről.
— Nem az első eset ez a faluban — csatlakozott hozzá egy férfi. — A napokban is volt egy másik betörés, de onnan sem tudtak sok mindent elvinni.
— Úgy vélem az a legnagyobb baj, hogy a jog sem védi eléggé a rendőröket — halljuk szintén egy szomszédtól. — Ha intézkedni kezdenek, ráadásul még hozzá is kell érni a bűnözőhöz, az már nyomban fel is jelenti a rendőrt. Abban a pillanatban a rendőrt hurcolják meg, és neki kell megmagyarázni azt, hogy miért is fogta meg a karját annak a tolvajnak. Nem jól van ez így.
A Jászberényi Rendőrkapitányság sajtóreferensétől, Budai Orsolyától érdeklődtünk, hogy milyen eséllyel kecsegtet a rablótámadás felderítése. Mint elmondta a nyomozás több szálon indult el, de részletekről épp a sikeres felderítés érdekében nem számolhat be. Ugyanakkor hozzátette: nem elképzelhetetlen, hogy a hétvége környékén már részletesebb információkkal állhat a rendelkezésünkre az üggyel kapcsolatban.
(szoljon.hu)